1965 Anya gyerekkel, Balinka

Anya gyermekkel

Haraszti mészkő, 240 cm.
Készült: 1963-64.
Felállítás helye: Balinka, Balinkabányai Igazgatóság irodaháza előtt.
Felállítás éve: 1965. április
Jelenlegi helye: Bodajk Egészségház (2004)

Megbízás, kijelölés: 1963. október 03-án két művész, Vasas Károly és R. Kiss Lenke megkapják a megbízást 1-1 szobor elkészítésére.

Szerződéskötés: 1963 október 07-én. R. Kiss Lenke megköti a szerződést (először írja úgy a nevét, hogy R. Kiss Lenke, eddig Reinprechtné Kiss Lenke-ként írt alá). A tiszteletdíjat 25-35.000Ft-os sávban határozták meg.

1963. november 04-i terv zsűri: a két terv közül a zsűri a II.-t a kétfigurást (Anya gyerekkel) fogadja el, de módosításokat határoz meg.

1963. november 19-i terv zsűri II: a zsűri (szobrászok: Martsa István, Mikus Sándor) véglegesen elfogadja a kétfigurás tervet.

A jegyzőkönyvben „Cifka Péter szaklektor (művészettörténész) a II. kompozíciót (anya ölében gyerekkel) tartja továbbfejlesztésre alkalmasnak, mert a nő bal lábának helyzete és a törzs fokozottabb csavarodása révén térbeli rendje gazdagabb és változatosabb.”

„Mikus Sándor a tervek bármelyikét elfogadja megvalósításra. Az I. sz. tervet változtatás nélkül, mert itt a nő és a gyermek egymáshoz való aránya jó, a metszetek szerencsések…Mikus Sándor figyelembe veszi még, hogy a művésznő az I. sz. tervet szeretné megvalósítani.”

A zsűri végül szótöbbséggel a II. sz. variációt fogadta el.

A jegyzőkönyv alapján hozott határozatban Szilárd György igazgató „Felkérem a szaklektort (Cifka Pétert), hogy hívja fel a művésznő figyelmét, hogy felöltözött figurát tervezzen.”

1963. december 02-i terv zsűri III: 1:5 arányú terv elfogadása.

A szobor Kiss István Népstadion úti műtermében készült el.

1964. március 17-én Az 1:1 agyagszobor zsűrije: A zsűri 1:1 arányú agyag szobor elfogadta, tiszteletdíj 40.000 Ft. Zsűri jegyzőkönyv: „A szobor hangulata az anya és a gyerek kapcsolatát szépen fejezi ki”.

Gipsz szobor zsűrije: 1964 március 10. 1:1 gipszmodell elfogadása

1964. november 23 elkészült a szobor, kőből.

1965. április: felállították a szobrot.

https://www.kozterkep.hu/22813/anya-gyermekevel“

“Anya gyerekkel című szobra megbízásból készült a balinabányai igazgatóság irodaházának bejárata elé egy vízmedencével, Az utóbbi egy 6×4 méteres téglalap alakú medence, melynek hosszanti peremén helyezkedik el egy bal karjára támaszkodó női figura ölében ülő kislánnyal. A technikai megoldás megfelelt a kő igényeinek, másrészt a mondanivaló elbeszélő jellegű tartalmúnak, a kifejeződő érzelmi kapcsolatnak, ami az anya és a gyermek között érzékelhető. Az anya statikus mozdulatlansága adja az ölében ülő gyermek ugyancsak statikus biztonságát, noha a gyermek mozgékonyságának egy pillanatát is rögzítette a művész. Tehát egy belső feszültség is érezhető az anya és a gyermek bensőséges hangulatán: az ellentétes tartalmú mozgások a belső zárt összhangot hangsúlyozzák.
Az anya gyermeke az ölében ül, arcát anyja felé fordítja. Erőteljes idomok jellemzik, ami R. Kiss Lenkénél nem gyakori jelenség, kivéve, ha a mitológiai képzetek így követelik. Süttői mészkőből készült, nagy, összefogott, tömör formákkal. Az arc, a kezek, a lábak tulajdonképpen csak jelzések, minden részletezés nélkül, de mégsem gumófejekkel, mert R. Kiss Lenke sohasem hódolt be a múló kortársi és kartársi divatoknak. “ (Szíj Rezső)