1968 Bakony (Faültető) Zirc

Bakony (Faültető)

Anyaga: mészkő,
Felállítás helye: Zirc, Béke tér
Felállítás éve: 1969.
Jelenlegi helye: Zirc, József Attila u. 17.

A Zirci Községi Tanács Vb-je 1966. 09. 29-i levelében kérte a Lektorátust, hogy: „Községünk a Fő téren egy mozdulataiban forradalmi lendületet kifejező ifjút ábrázoló szobrot tervezünk építtetni a KISZ megalakulásának 10. évfordulójára…”

A kijelölés 1967. június 12-én kapta meg R. Kiss Lenke, a szerződéskötésre június 30-án került sor. A tiszteletdíj 30.000Ft-ban került megállapításra.

1967 09 05 1:5 léptékű terv zsűri (Cifka Péter szaklektor, Kiss Sándor szobrász). A két terv közül (álló női figura kőbe illetve fémbe komponálva) a kő variációt fogadták el.
Cifka Péter szaklektor javasolta, hogy „a jelenlegi túlságosan egynézetű figurát elevenebb plasztikával oldja meg a művész, tengelyének élénkebb megmozgatásával” (?).
A gipsz bemutatásától a zsűri eltekintett.

(Az agyagminta gipszbe öntése közben rossz (döglött) gipszet sikerült beszerezni. Ezért amikor a „negatív” gipszrészt kellett a pozitív (végleges) gipszszoborról eltávolítani, azok nem váltak el egymástól. Az egész család egy hétig kapirgálta a kis fácskát takaró gipszréteget.)

https://www.kozterkep.hu/39484/allo-no

“1969-ban Bakony c.nőalakját – süttői mészkőből – állították fel a zirci pártszékház szomszédságában fekvő kisméretű – mindössze 5×5 m-es vízmedence szélére. Ruházata hosszú, ingszerű, de két oldal­ról indulva füzérszerű növényzet borítja, mely a lány alak fején virágkoszorúban csöndül vissza. Tulajdonképpen arról van szó, hogy nő ki a természetből az ember. Itt nem kagylóból született, hanem fá­ból, növényzetből, ami nélkül tehát a természet, a zöldövezet nélkül az emberi lét nem lehetséges. A fát ültető nő, mert a szobor erre utal, egyben a növő élet jelképe.” (Szíj Rezső)