1968 Zenélők (megrongálták), Szfehérvár

Zenélők (Zenélő lányok)

Anyaga: bronz, 180 cm.

Készült: 1965.

Felállítás helyszíne: Székesfehérvár, Ybl Miklós lakótelep, az iskola előtt

Felállítás éve: 1968.

Jelenleg nincs felállítva

 

A szobor elkészülésének folyamatáról dokumentumot nem találtam.

Amikor ez a szobor készült, én meg a szomszéd gyerek a műteremben játszottunk. Én nagyon viccesnek találtam, hogy a forgóállványt, rajta a két kész gipszszoborral körbe-körbe forgatom. 

Aztán amikor már jó gyorsan forgott, felugrottam. Kicsit eltévesztettem az ugrást, és hogy ne essek hanyatt, belekapaszkodtam az egyik szoborba (a fuvolásba). A szobor velem együtt hanyatt esett, szerencsémre nem rám és rendesen összetört. Anya a csattanásra beszaladt, de nem a szobor érdekelte, hanem én. Én az ijedségtől, meg mivel azért jól oldalba vágott a szobor harsányan bőgtem, mire ő vigasztalgatott. Aztán ránézett a szoborra és annyit mondott: „Majd összekalapálom, semmi baj.”

A szobrot korábban áthelyezték és  a furulyást elfordították. Jelenleg nincs felállítva. 

A kozter.hu-n olvasható: „2010 július 7-ére virradó éjszaka lopták el a szobrot. Rá két hétre egy névtelen bejelentő közölte, hogy a Dobai kúti külfejtési tóban találják a szobrot. Az alkotást búvárok segítségével megtalálták és kiemelték, de sajnos a tolvajok miszlikbe vágták a szobrot. A Fehérvár Tv dokumentálta a kiemelést fehervartv.hu….a furulyás lány 85%-ban, az éneklő lány figurája azonban csak 15%-ban került elő.”

 

https://www.kozterkep.hu/15179/zenelo-lanyok