1969 Devecseri emlékmű

Devecseri emlékmű

Anyaga: bazalt, bronz

Felállítás helye: Devecser Meggyes erdő

Felállítás ideje: 1969

Jelenlegi helye: n.a.

Először a Magyar Nemzet, és a Veszprémi Napló 1969. januári számai számoltak be a fehérterror áldozatainak emlékére állított emlékmű avatásáról, melyet R. Kiss Lenke tervezett, ajándékul a városnak.

A munkáért megkapta a “Megyéért” Aranyfokozatát.

Az emlékmű nem figurális, 3 db 20 t bazaltoszlop tetején homorú tál alkotják.

(Arra emlékszem, hogy Édesanyám megkérte a lakatosokat, hogy a bronz tál felületét ütögessék meg, hogy ne legyen olyan monoton, sima. Kapott is egy igazán szép szabályos, baboskendősen mélyedésekkel tarkított tálat, melyet nekem kellett kalapáccsal „tönkretenni”.)

“1969-ben készült el az első igazán monumentálisnak nevezhető emlékműve a Devecser melletti Medgyes-erdőben, a Tanácsköztársaságban vitt szerepük miatt kivégzettek emlékére. Az emlékművet a kivégzés színhelyén állították föl. Az országútról bevezető utat kellett építeni a helyszínre az emlékmű úgy készült, hogy a művész a zalahalápi kőbánya munkásait a helyszínen irányította 3-5 m-es bazaltoszlopok megfaragásában. 3 oszlopot állítottak föl s az elől álló oszlopra helyeztek egy márványtáblát a 25 halott nevével. A másik oszlop tetejére pedig egy réztálát, amiben minden év március 21-én a kivégzettek emlékére tüzet gyújtanak.” (Szíj Rezső)