1972 Kisfaludy portré, Sümeg

Kisfaludy Sándor portré

bronz, 5/4 méret
készült: 1972.
Felállítás/jelenlegi helye: Sümeg, Kisfaludy Sándor Gimnázium előtt
Felállítás éve: 1972.

1972. június 21-én a Kisfaludy Emlékbizottság és a Bakonyi Intézőbizottság azzal fordult a Lektorátushoz, hogy a költő születésének 200 évfordulója (1972. szeptember 27.) alkalmából emléktáblát kívánnak elhelyezni a sümegi Kisfaludy Sándor Gimnázium falán és kérik, hogy a mű elkészítésével R. Kiss Lenkét bízzák meg.

A Lektorátus augusztusban levelet írt a Megyei Tanács VB Művelődési Osztályának, melyben nehezményezte, hogy:
a Művelődési Osztály a balatonfüredi Pálóczy Horváth Ádám gimnáziumra tervezett portréra kérte R. Kiss Lenke kijelölést, melyet a Lektorátus megadott. Ezt később vissza kellett vonnia, mert a Veszprém megyei tanácselnök és a balatonfüredi Pártbizottság a névadással nem ért egyet,
a Kisfaludy ügyben emléktábláról volt szó, és a megbízás kiadása előtt R. Kiss Lenke az időhiányra hivatkozva felszállította a Kisfaludy portrét a Lektorátusra, zsűrizésre.
Ezek alapján kérte a Veszprém Megyei Tanács VB. Művelődési Osztályát, hogy a továbbiakban pontos és időben történő adatszolgáltatást adjon a Lektorátusnak a megbízásokról, mert ezek hiánya a művészt hozza hátrányos helyzetbe.

Az 1972. augusztus 16-i 1:1 zsűri (Illés Gyula) az 1:1 gipszmintát módosítással (a bajusz applikált, a vállak aránytalanok) és a bemutatás előírásával, de elfogadta.

Az 1972. szeptember 4-i zsűri (Németh Mihály, ifj. Szabó István) a módosított gipszmodellt „az avatás időpontjára tekintettel” elfogadta.

A szobor kivitelezését is a művész vállalta és a kész szobrot 1972. szeptember 22-én átadta.

Az avatásra 1972. szeptember 27-én került sor.